Deneyim,  Kişisel Bakım,  Kozmetik,  Saç Bakımı,  Sürdürülebilir Yaşam

Şampuan ve Saç Bakım Ürünlerindeki Zararlı Maddeler Nelerdir?

Yepyeni bir yazıdan herkese merhabalar ve mutlu pazarlar.

Bugünkü yazımda; şampuanların ve saç bakım ürünlerinin içeriğindeki zararlı maddelerden bahsetmek istiyorum.

Bu zararlı maddelerin aslında bir kısmını, siz de biliyorsunuzdur. Zaten son yıllarda, bu maddeleri içermeyen saç bakım ürünlerinin de sıklıkla önümüze geldiğini görmekteyiz.

Bu konu üzerine yazı yazmadan önce epey bir araştırma yaptım. Hem edindiğim bilgiler hem de tecrübelerim doğrultusunda, saça zararlı maddelerin hangileri olduğuna değinmek istiyorum.

  1. Sülfat

Sodyum Lauryl Sülfat (SLS) olarak da şampuanların içeriğinde belirtilen bu maddeden, geçtiğimiz günlerde yazdığım bir yazımda da bahsetmiştim. Sülfat içeren şampuanların, saçtaki boyanın hızla akmasına neden olduğundan söz etmiştim. Fakat bu yazımda, saça ve saç derisine verdiği zararlara değinmek istiyorum.

Sülfat, saçın daha fazla köpürmesini sağlayan bir maddedir. Bunu deneyimlerim sonucu, kendim de gözlemlemiştim. Sülfat içeren şampuanlar, sülfat içermeyen şampuanlara göre; suyla daha iyi bütünleşiyor, saça daha kolay uygulanıyor, saç derisini daha iyi temizliyor. Daha çok köpürdükleri için saç derimin daha iyi temizlendiğini düşünüyorum. Fakat bu durum, kısa süreli bir temizlik ve rahatlama hissi yaratsa da aslında sülfat içeren şampuanların, saçımıza ve saç derimize zarar verdiği bir gerçek. Sülfat içeren şampuanlar; zamanla saçın nemini kaybetmesine, kurumasına ve kırılmasına neden olabilir. Bununla birlikte, saç derisini kurutabilir ve saç derisinde tahrişe neden olabilir. Bu nedenle, uzun vadede saçlarınızın ve saç derinizin sağlıklı kalabilmesi için en doğru seçim; sülfatsız şampuanlar kullanmak olacaktır.

2. Paraben

Paraben; son yıllarda çoğu insanın zararlı olduğunu bildiği bir madde. Saç, cilt bakımı ve kozmetik ürünlerinin içeriğinde sıklıkla gözümüze çarpan, ürünlerin raf ömrünü uzatan, koruyucu bir maddedir. Ben parabene, şampuanlarda değil de daha çok kişisel bakım, saç bakımı ve kozmetik ürünlerinde rastlıyorum. Son yıllarda, haberlerde ve internet ortamında bu maddenin o kadar çok zararlarından bahsedildi ki, bazı markalar, özellikle de bitkisel içerikli ürünler satan markalar, parabensiz ürünler satmaya başladılar. Hatta bazı markalar, sattıkları ürünlerin ambalajında, ürünün özellikle ”Parabensiz” olduğunu belirtiyorlar.

Paraben genellikle ürünlerin içerdiği maddeler kısmında; methylparaben, ethylparaben, benzyl paraben veya butylparaben olarak karşımıza çıkar. Bu madde, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerine, ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve ürünlerin içeriğinde bakteri üremesini önlemek için dahil edilse de, saça ve cilde zararlı olduğu, hatta kanser riskini artırdığı, yapılan araştırmalar sonucunda belirtilmiştir.

Dolayısıyla, herhangi bir kişisel bakım, saç bakımı ya da kozmetik ürünü satın alırken, ürünün ambalajında, ”Paraben içermez” ya da ”Paraben Free” yazıp yazmadığına dikkat edebilirsiniz.

3. Dimetikon (Dimethicone)

Bu madde de, her ne kadar zararlı olduğu Paraben kadar bilinmese de, son dönemde saça verdiği zararlardan bahsedilen bir madde. Benim bu maddeyi araştırmam şöyle olmuştu; herhangi bir saç bakım ürünü alacakken, ürünlerin ambalajında ”Silikonsuz ya da silikon içermez” yazısına rastlıyordum. Özellikle belirtilen bu durumun nedenini araştırırken, saç bakım ürünlerindeki silikonun ne işe yaradığını ve saça olan etkilerinin neler olduğunu öğrendim.

Dimetikon, şampuanlarla birlikte daha çok; saç kremi, saç maskesi vb. ürünlerin içeriğinde karşımıza çıkan bir madde. Saç tellerini nemlendirici etkisi vardır. Saçın kabarmasını, elektriklenmesini önlerken, saçı daha hacimli ve volümlü göstermeye yarar. Bununla birlikte, saçın parlak ve sağlıklı görünmesini de sağlar. Ancak silikonlu ürünler, zaman içerisinde saç derisinde birikerek, saç derisine ve saç tellerine zarar verebilir. Saç derinizi iyi temizlemezseniz, kepek vb. saç problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Sağlıklı saçlara, sağlıklı bir saç derisi sayesinde ulaşabileceğimiz için öncelikli amacımız, saç derimizi iyi bir şekilde, doğru ürünlerle temizlemek olacaktır. Benim bu konuda tercihim şu; genellikle silikon içermeyen ürünler satın almaya çalışıyorum. Eğer daha önce kullandığım bir saç bakım ürününün saçımdaki etkilerinden memnunsam fakat ürün silikon içeriyorsa, mutlaka duşta saçlarımı iyice durulamaya özen gösteriyorum.

Benim bu yazımda sizlerle paylaşmak istediğim, saça verdiği zararlar konusunda en bilindik maddeler bunlardı. Tabiki, burada sıralamadığım ama saça ve cilde zararı olan birden çok kimyasal var. Dilerseniz bu konuda, sizler de araştırma yapabilirsiniz. Ben en bilinenleri bu yazıda sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle saç kremleri, saç maskeleri, kısa sürede saçlarımıza parlaklık, yumuşaklık vb. verse de, uzun vadede içerdikleri maddeler sebebiyle, saçımıza zarar verebiliyor. Dolayısıyla bu konuda en güzel seçim; kimyasalı olabildiğince az, bitkisel içerikteki ürünleri tercih etmek olacaktır. Elbette, bitkisel içerikli ürünler genelde diğer ürünlere göre daha pahalı olabiliyor. Fakat bunu, saçınız, cildiniz ve sağlıklı bir yaşam için kendinize bir yatırım olarak düşünebilirsiniz. Ben de bütçem doğrultusunda, kendim ve sağlığım için en uygun olan içerikteki ürünleri satın almaya çalışıyorum.

Memnun kaldığınız, bitkisel içerikteki, paraben, silikon, sülfat vb. içermeyen bakım ürünlerini, benimle de paylaşmayı unutmayın.

Bir sonraki yazıda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın.

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir