Kişisel Gelişim

Kitap İnceleme: Platon (Eflatun) – Devlet

Yeni ayın ilk gününden ve yepyeni bir kitap inceleme yazısından herkese merhabalar.

Bugünkü yazımda sizlerle; okuyup bitirdiğim ”Devlet” kitabı ile ilgili yorumlarımı paylaşacağım.

Dünya klasiklerini okumaya, bir süre ara vermiştim. Zaten kitaplığımda, Devlet kitabı ile birlikte, bir de ”İki Şehrin Hikayesi” kitabı kalmıştı. Dünya klasiklerinin tamamına yakınını, neredeyse bitirdim. ”Devlet” kitabı, felsefe türünde bir kitap olduğu için kitabı, zamana yayarak okumak istemiştim. Bu hafta kitabı nihayet bitirdim.

  • Kitap, 367 sayfadan oluşuyor. Bir çırpıda okunabilecek, sürükleyici bir kitap değil. Özümseyerek okunması gereken, okuyucuyu derin düşünmeye iten bir kitap. Öyle ki, kitaptaki bazı kısımları, ilgimi fazlasıyla çektiği için tekrar tekrar okuma gereği duydum.
  • ”Devlet” kitabı; Sokrates’in adil, mutlu ve sağlıklı bir toplum oluşturulması için öne sürdüğü devlet modelini anlatan bir eserdir. Platon bu eserinde; ideal devletin nasıl olması gerektiğini tasvir etmektedir.
  • Kitapta; iyilik, eşitlik, adalet, haklılık, güçlülük gibi kavramların üzerinde durulmaktadır. Bu kitabı okurken, hayatımızın içinde yer alan pek çok kavramın, farklı bakış açıları tarafından ele alınmasına ve bu kavramları, günümüz toplumuna göre uyarladığımızda, aslında bu kavramların, bir toplumun temel yapı taşlarını oluşturduğuna tanıklık edeceksiniz.
  • Kitapta; ideal devletin, nasıl olması gerektiği konusunda, düşünceler öne sürülürken; bir toplumun hangi sınıflardan oluşacağına ve bu sınıfların arasında, nasıl bir ilişki olacağına değinilmektedir. Aynı zamanda; yöneticilerin nasıl yetiştirilmesi gerektiği, hangi özelliklere ve erdemlere sahip olması gerektiğinin, altı çizilmektedir.
  • Kitabın dili, bana göre oldukça sade. Açıklayıcı metinler ve kişinin kendi hayatından veya toplumdan örneklerle birleştirebileceği, kavrayabileceği konular hakim. Ancak ele alınan konuların, irdelenerek anlatılması bakımından, biraz ağır ve insanı derin derin düşünmeye sevk eden bir kitap olabilir. Eğer felsefi türde kitaplar okumaktan hoşlanıyorsanız, bu kitabı sizlere de tavsiye edebilirim. Felsefe, sosyoloji, siyaset ilginizi çeken alanlar ise bu kitabı, keyifle okuyacağınızdan emin olabilirsiniz.

Benim, ”Devlet” kitabı ile ilgili yorumlarım böyleydi. Sizler bu kitabı daha önce okudunuz mu, eğer okuduysanız, yorumlarınızı benimle de paylaşabilirsiniz.

Sıradaki kitabım; Lugat365 – Bazı Kelimeler Çok Güzel. Okuyup bitirdikten sonra inceleme yazısını, yine bloğuma ekliyor olacağım.

Merak ettikleriniz ve danışmak istedikleriniz için bana aşağıdaki iletişim kanallarından ulaşabilirsiniz:

Mail: ebrubektasoglu@gmail.com

Facebook

Tumblr

Twitter: @ebrubektasoglu

Instagram: @ebru.bektasoglu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir