Kişisel Gelişim

Kitap İnceleme: Lev Nikolayeviç Tolstoy – Anna Karenina

Yepyeni bir kitap inceleme yazısından herkese merhabalar.

Uzun zamandır, bloğumda yeni bir kitap inceleme yazısı paylaşmıyordum. Yoğun çalıştığım için okuduğum romanlar odamda bir köşede öylece inceleme yazısını yazmam için bekliyordu. Bugün nihayet, geçtiğimiz ay bitirdiğim ”Anna Karenina” adlı roman ile ilgili yorumlarımı, buraya eklemek istedim. Bir de, ”Genç Werther’in Acıları” adlı romanı bitirdim. Onunla ilgili inceleme yazısını da, bir sonraki yazıya saklıyorum. (:

Rus edebiyatının en popüler eserlerinden biri olarak kabul edilen ”Anna Karenina”

Bu kitabı ilk, lise zamanlarında okumuştum. Dünya klasiklerini tamamen okuyup bitirmeye karar verdiğimde, bu kitabı en son sıralara koymuştum. Çünkü bir çırpıda bitiremeyeceğim, özümseyerek okuyacağım bir romandı.

”Anna Karenina” kadın roman karakterleri içinde, hafızama kazınan ve beni en çok etkileyen karakter oldu. Hatta listede en başta diyebilirim.

  • Anna Karenina; güzelliği, zarafeti ve zekasıyla çevresinde ilgi çeken, hayranlık uyandıran bir kadın. Ancak eskisi kadar mutlu olmadığı, tekdüze bir evliliği vardır. Aleksey Aleksandroviç ile monoton bir evlilik sürdürmektedir ve onu bu evliliğin içerisinde tutan, tek tesellisi oğludur.
  • Anna Karenina bir gün, abisi ve yengesinin arasını düzeltmek için Moskova’ya gider. Orada yakışıklılığıyla göz dolduran genç kont Vronski ile tanışır. Anna Karenina Vronski’ye karşı koyamaz ve ona aşık olur. Vronski Anna Karenina için dönüm noktası olur.

Romanda Tolstoy, gözlem yeteneği ve detaycı üslubuyla; dönemin toplumsal yapısı hakkında okuyucuya bilgi sağlarken; aşk, evlilik ve ihanet kavramları üzerine okuyucuyu derinden sarsıyor ve okuyucunun bakış açısını etkilemeyi başarıyor.

Dünya edebiyatındaki en büyük aşk hikayelerinden biri olarak kabul edilen Anna Karenina’da; bir insanın aşk uğruna neleri göze alabileceğine ve nelerden vazgeçebileceğine şahit oluyorsunuz. Aynı zamanda; aşkın ne kadar güçlü ve engel tanımayan bir duygu olduğuna, Tolstoy’un kendine özgü ve büyüleyici üslubu sayesinde tanıklık ediyorsunuz.

Kitaptan aklıma takılan alıntılar:

  • Bütün mutlu aileler, birbirlerine benzerler; mutsuz ailelerinse mutsuzlukları kendilerine göredir.
  • Umarım, şu güzel yüzünde çok geçmeden güller biter.
  • Seni özgürce, gururla sevme hakkını elde etmek için neler vermezdim ki…
  • Mutlu olan, başkasına da mutluluk veriyor.
  • İnsan birini seviyorsa, onu olduğu gibi seviyor demektir, olmasını istediği gibi değil.

Filmlere, tiyatro sahnelerine konu olan ve güncelliğini daima koruyacak olan bu eseri mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Kitabı daha önce okuyan takipçilerimden de yorumlarını mutlaka bekliyorum. (:

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir