beden dili
Kişilerarası İletişim

En Sık Yapılan 5 Beden Dili Hatası

Yeni bir yazıdan herkese merhabalar. Bugünkü yazımın konusu; beden dili. Yapılan araştırmalara göre iletişimde kelimeler %10, ses tonu %30 ve beden dili ise %60 oranında etkili olmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere iletişimde en çok beden dili hareketlerimiz etkilidir.

Beden dilimiz; duruşumuz, mimiklerimiz, göz hareketlerimiz ve yüz ifadelerimizden oluşur. İnsanlarla başarılı bir iletişim kurmak ve gerek toplumsal hayatta gerek iş hayatında yükselmek istiyorsak beden dili hareketlerimize dikkat etmemiz gerekir. Ben bu yazımda sizin için en sık yapılan beden dili hatalarına değinmek istedim. Daha açık, güvenilir ve etkili bir iletişim kurmak istiyorsanız bu beden dili hareketlerinden kaçınmanız gerekir.

1- Kollarınızı kavuşturmak

Bu beden dili hareketinin karşı taraf için olumsuz olarak algılanabileceğini ben şu sözle kendime hatırlatıyorum: Kısmetini kapatma. Ne zaman kollarımı kenetlesem babaannem bana ‘kısmetini kapatma kızım’ derdi. Kolları kavuşturmak, olumsuz anlama gelen bir beden dili hareketidir. Eğer karşınızdaki kişiyle sohbet ederken onu kollarınızı kenetlemiş bir şekilde dinliyorsanız bu hareket onunla aynı görüşte olmadığınız, onun söylediklerine ve düşüncelerine katılmadığınız ve onu umursamadığınız anlamına gelir. Siz bu hareketle, kendi düşüncelerinizi savunma moduna geçmiş gibi algılanırsınız. Bu yüzden ayaktayken ya da otururken sohbet esnasında kollarınızı kavuşturmayın. Kollarınız ve gövdeniz daima açık olsun.

2- Kambur oturmak

Kambur oturmak, pasif bir duruş göstergesidir. Masabaşı çalışan biri olduğum için ne yazık ki meslek hayatımın ilk dönemlerinde ben de bu duruştan ister istemez muzdarip oldum. Ancak düzenli spor yaparak bunun üstesinden geldim ve duruşumu düzelttim. Daima dik durun ve dik oturmaya çalışın. Dik durmanız, sizin kendinize güvendiğinizi ve kendinizden emin olduğunuzu gösterir. Bunu hem sırtınızın sağlığı için hem de karşı tarafa olan ilginizi göstermeniz için yapın.

3- Tokalaşırken yapılan hatalar

Tokalaşma şekliniz, insanların gözünde olumlu ya da olumsuz bir izlenim bırakmanızda etkilidir. Tokalaşırken karşınızdaki insanın elini çok sıkmanız, karşı taraf için olumsuz bir izlenime neden olur. Karşı tarafın elini çok sıkmanız, o kişiye karşı agresif ve otoriter bir tutum içinde olduğunuzu gösterir. Bununla birlikte, karşı tarafın elini hiç sıkmamanız da olumsuz bir etki yaratır. Buna ”Ölü Balık Tokalaşması” da denilmektedir. Bu tokalaşma şekli de özgüveninizin zayıf olduğunu gösterir. Bu nedenle biriyle tokalaşırken o kişinin elini ne çok ne de az sıkın.

4- Göz hareketlerindeki hatalar

Karşınızdaki kişiyle konuşurken göz temasını ölçülü bir şekilde kurmanız etkili bir iletişim kurmanızda önem taşır. İletişim esnasında gözlerinizi kaçırmanız, sakladığınız bir durum olduğunu gösterir. Göz hareketleri, yalan söyleyen kişiyi ele verebilir. Göz temasından kaçınmak gibi karşı tarafla çok fazla göz temasında bulunmak da sizi gergin gösterebilir. Bununla beraber, konuşurken gözlerinizin fıldır fıldır dönmesi de karşı taraf için olumsuz bir ifadedir. Karşı tarafla kurduğunuz iletişimin sürekliliği ve verimliliği için göz temasına son derece dikkat edin.

5- Saatinize bakmak

Sohbet esnasında, saatinize bakmak tıpkı konuşurken esnemek gibidir. Karşı tarafa o kişiyle ilgilenmediğiniz ve ondan sıkıldığınız izlenimi verebilir. Bununla birlikte, karşınızdaki kişiyle konuşurken saatinize bakmanız, o kişiyle konuşmaktan daha önemli işleriniz olduğu yönünde bir algı oluşturabilir. Bu açıdan, karşınızdaki kişiyle konuşurken saatinizi kontrol etmekten kaçınmanız gerekir.

Beden dilinin önemi ve en sık yapılan beden dili hataları üzerine sizin için faydalı olabileceğini düşündüğüm bilgiler paylaştım. Umuyorum, bu yazım sizin için faydalı olmuştur. Eğer yazımın size bir katkısı olduysa, yorum kısmında görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Yazmamı istediğiniz bir konu olursa da lütfen benimle paylaşın.

Beni sosyal medya sayfalarımda da takip edebilirsiniz. İletişimde kalmak dileğiyle.

Facebook Twitter Instagram Instagram Blog Tumblr

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir