Düşünceli Bir İnsan Olmak Size Ne Kazandırır?
Kişilerarası İletişim

Düşünceli Bir İnsan Olmak Size Ne Kazandırır?

Yepyeni bir yazıdan daha herkese merhabalar. Haftanın yazısını “Düşünceli Biri Olmak” üzerine yazmak istedim. Geçtiğimiz haftalarda bir arkadaşımla görgü kuralları üzerine konuşurken, bu konu hakkında da bir yazı yazabileceğimi söylemişti bana. Ben de hem aklımda olan bir konu olduğu için hem de arkadaşımın ricası üzerine bu yazıyı yazmak istedim. Evet, bu haftaki konumuz “Düşünceli Bir İnsan Olmak”.

Düşünceli biri olmak size toplumsal anlamda bir saygınlık kazandırır.

Kendinizi düşündüğünüz kadar başkalarını da düşünmek ince bir davranıştır. Şu anda bir pandemi döneminden geçiyoruz ve kimi zaman kurallara uymayan yaşlıların hiç de hoş olmayan bir dille uyarıldıklarını haberlerden görebiliyoruz. Ancak karşınızdaki insan yaşlı da olsa genç de olsa eğer kurallara uygun davranmıyorsa onu kibar bir dille uyarmaya özen göstermeniz ve daima nazik olmanız gerekir. İnsanlık hali, hiçbirimiz dört dörtlük varlıklar değiliz, hepimizin kusurları, hataları olabilir. Ancak birine hatalı olduğu bir durumu belirtirken o kişinin kırılabileceğini de düşünerek hareket ederseniz hem karşı tarafı üzmemiş olursunuz hem de hata yapan kişi hatasını anlamak ve bu durumu düzeltmek konusunda daha çok çaba sarf eder.

Düşünceli biri olmak, başkalarının sevgisini kazanmanızı sağlar.

Toplum içinde ve iş hayatında sevilen ve örnek alınan biri olmak istiyorsanız insanlarla iletişiminizde nazik olmanız gerekir. Örneğin; bakkala gittiğinizde içeriye selam vererek girmek, yakınlık durumunuza göre hal hatır sormak kalpleri ısıtır ve iletişiminizi kuvvetlendirir. Merhaba demek, selam vermek, kolay gelsin demek, hoşsohbet biri olmak zor değil. Görgü kuralları çerçevesinde insanlarla muhabbet etmek özgüveninizi de artıracaktır.

Toplumsal hayatta bizi bilerek ya da bilmeyerek kıran insanlarla etkileşim halinde olabiliyoruz. Kalp kırmak kimseye kazandırmaz aksine kaybettirir. Örneğin; kilosunu kendine dert eden birine kilosu üzerinden şaka yapmak o insanı üzebilir. Makyaj yapmamayı seçen bir kadına iş yerinde “N’oldu canım, hasta mısın?” diye sormak o insanı kırabilir.

Düşünceli biri olmak, incelikler gerektirir. Birinin hatasını ona insanların içinde değil de başbaşayken söylemek daha doğru bir davranış olur. Bu konuda Hz. Ali’nin şu sözünü çok severim:

“Bir insana başkalarının yanında verilen öğüt, öğüt değil hakarettir.”

Nezaket bulaşıcıdır. İnsanlar çoğunlukla kendilerine iyilikle, güzellikle gelen kişilere karşı pozitif olmaya meyillidirler. Gösterdiğiniz nezakete rağmen nadiren de olsa negatif enerji yayan ve size karşı nazik olmayan insanlara da rastlayabilirsiniz hatta bu kişiler hayatınızda bile olabilir. Ancak kimi zaman zor da olsa duygularınızı her koşulda yönetebilmeyi, duygusal tepki vermeden önce düşünmeyi ve mantıklı hareket etmeyi öğrenmeniz gerekir. Zor insanlarla başa çıkmak gerçekten ustalık gerektirir. Başkalarının duygularınızı yönetmesine ve sizi kendine benzetmesine izin vermeyin. Siz kendiniz olun ve diğer insanlara karşı daima düşünceli ve nazik olun.

”Ah, kimselerin vakti yok. Durup ince şeyleri anlamaya.”
Gülten Akın

Umuyorum, bu yazım sizin için faydalı olmuştur. Eğer yazımın size bir katkısı olduysa, yorum kısmında görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Yazmamı istediğiniz bir konu olursa da lütfen benimle paylaşın.

Beni sosyal medya sayfalarımda da takip edebilirsiniz. İletişimde kalmak dileğiyle.

Facebook Twitter Instagram Instagram Blog Tumblr

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

2 Yorum

  • Bir Tutam Karınca

    Ebru merhaba, Bloguma yapmış olduğunuz ve güzel yorumun sayesinde buradayım. Yazdıklarına sonuna kadar canı gönülden katılıyorum. İnsan bencilleştikçe nezaketi unutuyor maalesef.

    • Ebru Bektaşoğlu

      Merhabalar,

      İlginiz için ve yazımı okuduğunuz için size teşekkür ediyorum. Kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak başkalarına da öyle davranmamızın gerekli olduğuna inanıyorum.

      Sevgilerimle,
      sağlıkla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir