Zaman Yönetimi
Deneyim,  Kişisel Gelişim,  Sürdürülebilir Yaşam

Zamanı Verimli Kullanmanın 3 Yolu

Zaman su misali. Hepimiz için en değerli kaynak. Zamanımız hızla akıp giderken onu daha etkili kullanmayı bilmeli ve yaşamımızdaki verimliliği artırmalıyız. Bu yazımda sizin için zamanı daha verimli kullanmanın üç yolundan bahsedeceğim.

Planlama Yapın

Zaman; geri getiremeyeceğimiz bir kaynak. ‘’Keşke’’ dememek için onu verimli kullanmayı öğrenmemiz gerek. Her gün, her dakika, her saniye, bizim için bir hazine niteliğinde. Kendinize, işinize ya da sevdiklerinize zaman ayırmanız için öncelikli olarak doğru planlama yapmanız gerekir. Zamanınızın azlığından şikâyet ediyor ya da zamanınızı etkin kullanmak istiyorsanız, planlı ve programlı bir yaşama geçmelisiniz. Örneğin; iş yerinizde günlük işlerinizi planlayabilir, ‘acil’ ve ‘önemli’ olan işlerinizi birbirinden ayırarak, zamanı etkin kullanabilirsiniz. Eğer planlı ve programlı olursanız, işlerinizi yığılmadan kolaylıkla bitirebilirsiniz. Günlük planınızı oluşturup, oluşturduğunuz planınıza uygun olarak hareket ettiğinizde, zamanınızı ne kadar etkili kullandığınızı siz de göreceksiniz. 

İşlerinizi Ertelemeyin

Hani bir söz vardır ya; ‘’Ertelemek, yaşamın mayasını kaçırır.’’ Bu daima böyledir. İşlerinizi ertelediğinizde, işlerinizin yığılarak büyüdüğünü fark etmeniz olasıdır. Ayrıca uzun süre erteleyip sonrasında gönülsüz olarak yaptığınız işlerin size tat vermediğini siz de gözlemlemişsinizdir. Gün içerisinde yapmayı planladığınız işler, eğer küçük bir zaman diliminde bitecek gibi görünüyorsa, o an yapmanızı tavsiye ederim. Böylelikle işlerinizi anında yapıp bitirdiğiniz için zihniniz de ferahlayacaktır. Hem büyüklerimiz boşuna söylememişler; ‘’Bugünün işini yarına bırakma.’’ diye. İşlerinizi ertelemeden rayına koymayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Odaklanın

Gün içerisinde, kendimizi işimize vermeye çalışsak da dikkatimizi dağıtan etkenler olduğunda odağımızı kaybedebiliyoruz. Örneğin; sosyal medya kullanımı. Günümüzde sosyal medya kullanımının arttığı bir gerçek. Eğer sosyal medyayı çok aktif bir şekilde kullanıyorsanız bu kullanımınızı azaltabilir ya da kendinize sosyal medya kullanımı için spesifik bir zaman dilimi ayırabilirsiniz. Bununla birlikte, sosyal medya sayfalarınızdan gelen bildirimleri kapatarak işinize daha kolay konsantre olabilirsiniz. Sosyal medyanın yanı sıra çalıştığınız ortamın da dikkatinizi dağıtabileceğini unutmayın. Örneğin; çalışma masanız. Masanızın üzerinde çok fazla eşya olması, dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Ayrıca odanızda bulunan fazla eşyalar ve fazla kıyafetler de hem görsel açıdan hem de mental açıdan üzerinizde baskı yaratabilir. Bu nedenle, yaşam alanlarınızı sadeleştirerek odağınızı güçlendirebilir, hem zamanı daha etkili kullanmış olur hem de yaşamınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.

Not: Bu yazıyı gezebildiginkadar.com sitesinden de okuyabilirsiniz. Yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir