saç boyama
Kızıl Saç

Saç Boyarken Yapılan Hatalar

Herkese yeni bir yazıdan kocaman merhabalar.

Bugün, sizden çok soru aldığım bir konu üzerine yazı hazırlamak istedim. Instagram DM‘den, saç boyama konusuyla ilgili sizden çok soru alıyorum. Ben de yeni yazılarımı, sizlerden gelen sorular doğrultusunda hazırlıyorum.

Bugünkü yazımın konusu; saç boyarken yapılan hatalar.

Gerek araştırarak edindiğim bilgileri gerek kendi deneyimlerimi, bugün bu yazıda sizinle paylaşacağım.

Evde saç boyarken, bazen hatalı işlemler yapılabiliyor. Bunlar:

  • Saçları temizken boyamak. (Saçın boyanmaya en müsait olduğu zaman; kirli olduğu zamandır. Saçlarınızın kendi yağı saç derinizi besleyeceği için saçlarınızı kirliyken boyarsanız saç deriniz ve saçlarınız bu işlemden daha az zarar görecektir.
  • Boya karışımlarında, birbiriyle uyumlu olmayan renkleri kullanmak. (Eğer birbirinden farklı tonları karıştırmak istiyorsanız, karıştırdığınız boyaların renklerinin birbiriyle uyumlu olması, birbirini tamamlaması gerekir. Örneğin; çilek kızılı bir saç istiyorsanız, içerisinde turunculuk olan kırmızı saç boyalarından uzak durmanız gerekir. Daha çok içerisinde pembelik barındıran kırmızı saç boyalarına bakmanız gerekir. Hangi boyalar soğuk alt tonlu hangi boyalar sıcak alt tonlu, bunları araştırmanız gerekir. İstediğiniz kızıl saç tonunu tutturmanız için seçeceğiniz boyada hangi renklerin ağırlıkta olduğuna dikkat edebilirsiniz. (Pembe mi, kırmızı mı, turuncu mu?)
  • Saç boyasıyla kaş boyamak. (Saç boyaları, kaşları boyamak için uygun ürünler değildir. Bana bu konuyla ilgili de sizlerden sorular geliyor. Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki, ben kaşlarımı hiçbir zaman saç boyasıyla boyamadım. Çünkü böyle bir işleme gerek duymadım. Hem kaşlarım seyrek hem de koyu bir renkte değil. Dolayısıyla boyamaya da gerek yok. Saçlarınızı kızıla boyadığınızda, kaşlarınızı da kızıl renge boyayacaksınız diye bir zorunluluk yok. Fakat kaşlarınızı da kızıl renge boyamak istiyorsanız, bu işleme uygun olan ürünler tercih etmenizi tavsiye ederim. Genellikle saç boyalarının kullanım talimatlarında da; saç boyasıyla kaş veya kirpiklerin boyanmaması gerektiği belirtilmiştir. O yüzden, bu duruma dikkat etmenizi öneririm. Çünkü kaşlarımız saçlarımıza göre daha farklı yapıda ve daha güçsüz. Dolayısıyla kaşlarınızı saç boyasıyla boyamak, kaşlarınıza zarar verebilir ve kaşlarınızda dökülmeye neden olabilir. Eğer kaşlarınızın rengini birkaç ton açtırmak isterseniz de bunu profesyonel bir kuaföre yaptırabilirsiniz.)
  • Alerji testi yapmamak. (İster alerjiye meyilli bir bünyeniz olsun ister olmasın, saçlarınızı boyamadan önce alerji testi yapmanız gerekir. Bu işlemi nasıl yapacağınız, genellikle saç boyalarının kullanım talimatlarında belirtilmiştir. Özellikle hassas cildi olan ve alerjiye yatkın olan kişilerin saçlarını boyamadan önce mutlaka alerji testi yapması gerekiyor. Ben, her zaman kullandığım saç boyalarını kullanmadan önce çoğunlukla alerji testi yapmıyorum ama farklı bir boya kullanacaksam mutlaka boyayı, cildimde ya da saç derimin küçük bir bölgesinde test ediyorum.)
  • Saç boyası ve oksidan karışımının içine su, doğal yağ vb. karıştırmak. (Saç boyası karışımını çoğaltmak için karışımın içerisine su, doğal yağ vb. karıştırmamalısınız. Çünkü bu tarz uygulamalar, saç boyasının yapısını ve işlevini bozabilir. Saç boyası satın alırken, boyanın saçlarınıza yeterli gelmesi için saçınızın uzunluğunu ve gürlüğünü baz alabilirsiniz. Böylelikle sonrasında, boyanın yetmemesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Hatta eğer sevdiğiniz ve sürekli kullandığınız bir boyaysa, elinizde fazladan birkaç tüp bulundurabilirsiniz. Yağ konusuna gelince de, çoğu boyanın içinde zaten besleyici yağlar bulunur. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı vb. Sizin boya karışımının içerisine ekstra herhangi bir yağ eklemenize gerek yok.)
  • Saçları yavaş yavaş boyamak ve boyayı eşit bir şekilde saçlara uygulamamak. (Saç boyası karışımını hazırladıktan sonra bu karışımı saçlarınıza olabildiğince hızlı ve eşit bir şekilde uygulamanız gerekir. Çünkü saç boyası karışımı, zaman geçtikçe etkisini kaybetmeye başlayacaktır. Bununla birlikte, saç dipleriniz saçınızın diğer bölgelerine göre daha sıcak olduğu için boyayı daha çabuk alacaktır ve boya saç diplerinizde daha açık tutacaktır. Bu nedenle, saçlarınızı mümkün olduğunca hızlı ve eşit bir şekilde boyayabilirseniz, olası ton farklılıklarının da önüne geçmiş olursunuz.)
  • Boya seçimi yaparken; göz rengini, ten rengini ve cilt alt tonunu es geçmek. (Saç boyası satın almadan önce beğendiğimiz saç renginin bizi doğru yansıtıp yansıtmayacağını bilmemiz gerekir. İnternette herhangi bir saç rengini beğenmiş ve o rengi yaptırmak istiyor olabilirsiniz fakat bu noktada beğendiğiniz saç renginin; göz renginizle, ten renginizle ve cilt alt tonunuzla uyumlu olup olmadığına karar vermelisiniz. Eğer saçlarınızı kızıla boyamak istiyorsanız, soğuk kızılların mı yoksa sıcak kızılların mı sizi daha iyi göstereceğini, hem cilt alt tonunuzu baz alarak hem de deneme yanılma yoluyla öğrenebilirsiniz. Kimi renkler sizi daha canlı gösterirken kimi renkler de sizi solgun gösterebilir. Bunu, kıyafetlerinizi giydiğinizde aynaya bakarak da fark edebilirsiniz.)
  • Boyayı saçta, belirtilen süreden daha az sürede tutmak ya da daha fazla tutmak. (Boyanın saçınızda daha açık ya da daha koyu tutmaması için, boyanın saçta bekleme süresini dikkate almanız gerekir. Genellikle saç boyalarının kullanım talimatlarında bu süre belirtilmiştir.)
  • Olası sonuçları göz önünde bulundurmadan açıcı kullanmak. (Açıcı kullanmak, profesyonel uygulama gerektiren bir uygulamadır. Eğer saçlarınızın rengini toz açıcılarla açmak istiyorsanız, bunu profesyonel bir kuaföre yaptırmanız gerekir. Kendiniz saç renginizi açmak istiyorsanız da bu konuda yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir. Çünkü açma işlemi doğru yapılmadığında; saç deriniz veya saçlarınız çok zarar görebilir, yanabilir, hatta kökünden kopup tutam tutam elinize gelebilir. Saçlarınızı kaybedebilirsiniz ve bu kimsenin istemediği bir sonuçtur. Benim, kuaförde saçlarının rengini açtırdıktan sonra saçları tel tel dökülen, saç derisi hasar gören yakınlarım oldu. O yüzden böylesine ciddi bir işlemi mutlaka bu konuda uzman birine yaptırmalısınız. Hayatımda saçlarıma hiç açıcı sürmememin nedenlerinden biri de budur. Oksidan bile saçları yıpratırken açıcılar nasıl zarar verir, düşünmek bile istemiyorum. Zaten bunun sonuçlarını göze alabilseydim, şimdiye sarışın olmuştum.)
  • Saçları boyadıktan sonra sadece durulama işlemi yapmak, şampuan ya da krem vb. sürmemek. (Saçınızın yıkanma zamanı geldiğinde, saçınızdan boyayı iyice akıtmanız gerekir. Sadece durulama yapıp saçları şampuanlamamak, boyanın saçlarınızdan ve saç derinizden arınmamasına neden olur. Bu durum da, saç derinize ve saç köklerinize zarar verebilir. Elbette boyanın saçınızdan akıp gitmesi üzücü bir durum. Özellikle kızıl ve bakır tonları, diğer renklere göre çok daha hızlı akar. Fakat saçlarınızın ve saç derinizin sağlığı için mutlaka saçınızı şampuanlayarak boyayı arındırmaya çalışın. Sonrasında bakım kremi ya da bakım maskesiyle saçlarınızı güzelce nemlendirmeyi, beslemeyi unutmayın. Şampuan olarak da renk koruyucu şampuanları tercih etmenizi öneririm.

ve, bir yazının daha sonuna geldik. Bugün bu yazımda sizinle; saç boyarken sıklıkla yapılan hataları ve çözüm önerilerini sıralamak istedim. Umuyorum, sizin için faydalı bir içerik olmuştur. Sormak istediklerinizi, ebrubektasoglu@gmail.com mail adresimden ya da Instagram sayfamdan benimle paylaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle, kendinize çok iyi bakın, sağlıkla kalın.

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir