sürdürülebilir beslenme
Sürdürülebilir Yaşam

Sürdürülebilir Beslenme Nedir?

Yepyeni bir yazıdan daha herkese merhabalar.

Bugünkü yazımda sizin için sürdürülebilir beslenme konusunu ele almak istedim.

Öncelikle, sürdürülebilir beslenmenin tanımına değinmek istiyorum.

Sürdürülebilir beslenme; düşük çevresel etkiye sahip olan, besleyici, güvenli, sağlıklı, eşit, adil ve doğal kaynakları koruyan bir beslenme türüdür.

Hem sağlıklı bir beden için hem de çevremizin geleceği için sürdürülebilir beslenmeyi benimsemek ve seçimlerimizi bu doğrultuda yapmak, kendimiz ve gelecek nesiller için faydalı bir eylemdir.

Sürdürülebilir beslenme; çevremizi koruyan tüketim alışkanlıklarıdır.

Peki, sürdürülebilir beslenme biçimini hayatımıza dahil etmek için neler yapmalıyız? Şimdi bu konuda yapabileceklerimizi sıralamak istiyorum:

1- Meyve ve sebzelerin, çevresel etkileri düşüktür. Sağlıklı bir seçim olduğu için, yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.

2- Paketli gıda ve konserve ürünler almayı minimuma indirin. Çünkü bunlar atık çıkarmanıza ve plastik kullanımına neden olur. Daha az atık çıkarmak için ambalajlı ürünler satın almayı azaltın.

3- Gıda israfını engellemek için satın aldığınız meyve ve sebzeleri iyi muhafaza edin ve bozulmadan, çürümeden tüketmeye özen gösterin.

4- Şeker içeren ürünleri, abur cuburları daha az tüketmeye çalışın.

5- Mevsim ve avlanma yöntemlerini göz önünde bulundurarak balık tüketmeye özen gösterin.

6- Market ya da pazar alışverişine çıktığınızda, yanınızda bez çanta taşımayı ihmal etmeyin. Böylelikle plastik poşet kullanımını azaltmış olursunuz. Semt pazarlarından daha sık alışveriş yapmaya çalışın. Bu, hem aldığınız ürünlerin doğallığı hem de bütçeniz açısından daha avantajlı bir seçimdir.

7- Yeterli ve dengeli beslenin. Tek tip beslenmeden kaçının.

8- Meyve ve sebzeleri, mevsiminde tüketmeye çalışın. Mevsiminde yenilen meyve ve sebzenin, besin değerleri ve antioksidan özelliği daha yüksektir.

9- İhtiyacınız kadar yemek yapın. Fazla yemek yapıp sonra bunları çöpe dökmeyin.

10- Satın aldığınız gıdaların; nereden geldiğini, hangi koşullarda üretildiğini sorun, araştırın, bu konuda bilinçli olmaya çalışın.

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir