Ekolojik Moda
Sürdürülebilir Yaşam

Eko-moda nedir?

Eko-moda; hızlı tüketimin arttığı günümüzde bize, doğaya zarar vermeden yaşamamız ve yavaşlamamız gerektiğini öğütlüyor. Bu yazımda size ekolojik modanın kriterlerlerinden bahsedeceğim.

Eko-moda; daha sağlıklı ve bilinçli bir toplumun oluşmasında önemli rol oynayan bir kavramdır. Eko-moda için belirli kriterler mevcuttur. Örneğin; eko-moda; içeriğinde herhangi bir hayvansal doku kullanılmamış ürünlerin tüketimini savunur. Aynı zamanda, hayvansal derilerden üretilmiş kıyafetlerin kullanılmasına da karşı çıkmaktadır. Çünkü eko-moda; doğaya ve insana saygılı olunması gerektiğinin altını çizer ve bu şekilde işleyen bir üretimi destekler.

Eko-modada; işleme, el örgüsü vb. kıyafetler görmemiz mümkündür. Bunun yanı sıra, mevcutta olan kumaşlarla üretilmiş geri dönüşümlü kıyafetlerin kullanılmasını destekler. Eko-modada, üretim ve doğa uyum içinde olmak zorundadır. Çünkü aşırı tüketim, çevremize zarar verdiği gibi, tekstil işçilerine de olumsuz sonuçlarla dönmektedir.

Eko-modanın temelde ön plana çıkardığı kavram; sürdürülebilirliktir. Fast-Fashion; değişen trendler ve düşük fiyatlı kıyafetlerle tüketiciyi sürekli alışveriş yapmaya yönlendirse de eko-moda; başkası tarafından daha önce satın alınan, kullanılabilir durumda olan kıyafetlerin satılmasından ve tekrar tekrar kullanılmasından yanadır. Bununla birlikte eko-moda; kültürel ve sosyal çeşitliliğin devamlılığını destekler. 

Ekolojik moda; insanları günümüzde de oldukça popüler olan ‘’Kendin Yap’’ konseptindeki ürünleri yapmaya teşvik eder. Böylelikle yaratıcılığın gelişmesine ve insanların kendi ürünleriyle aralarındaki duygusal bağlılığın oluşmasına da katkı sağlar.

Siz de ekolojik modaya katılın!

Ekolojik modayı destekleyen insanlar, hem bizim için hem de dünyamız için olumlu katkılar sağlarken bizler neler yapabiliriz, şimdi onlara bakalım:

1- Bir kıyafet ya da kişisel bakım ürünü satın alırken markasını araştırın ve marka hakkında bilgi sahibi olun. Ürününüzü sonra satın alın.

2- Satın alacağınız kıyafet ya da ürünün hangi şartlar altında üretildiğini öğrenin.

3- Sürdürülebilirliği destekleyen markaların ve tasarımcıların ürünlerini satın almaya özen gösterin.

4- Yeni bir kıyafet satın almadan önce ikinci el kıyafet satın almayı deneyin. Unutmayın, ikinci el kıyafet satın alarak bütçenizi de sarsmamış olursunuz.

5- Kendi kıyafetlerinizi kendiniz tasarlayın ve dikin. Eski ve yıpranan kıyafetlerinizi de terziye giderek tamir ettirebilirsiniz.

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir