Karşınızdaki İnsanın Yalan Söylediğini Anlamanın 10 Yolu
Kişilerarası İletişim

Karşınızdaki İnsanın Yalan Söylediğini Anlamanın 10 Yolu

Yeni bir yazıdan daha herkese merhabalar. Bugünkü yazımda size, karşınızdaki insanın yalanını ele veren 10 belirtiden bahsedeceğim. Yapılan araştırmalara göre insanların %60’ı sohbet esnasında yalan söyleyebiliyor. İletişimde sözlerden çok beden dili hareketlerinin etkili olduğunu göz önünde bulunduracak olursanız karşınızdaki insanın mikro hareketlerini dikkate alarak yalan söyleyip söylemediğini anlayabilirsiniz. İşte yalanı ele veren 10 belirti:

1- Yalan söyleyen kişi ağzını kapamaya çalışır.

Benim en çok dikkat ettiğim hareketlerden biri budur. İnsanlar yalan söylerken genellikle ağızlarını kapatırlar ya da ellerini ağızlarına götürürler, dudaklarına dokunurlar. Fakat burada dikkat etmenizi istediğim nokta; karşınızdaki kişinin niyetini anlamaya çalışmanız, iletişimi zaman ve mekan bağlamında ele almanız olacaktır. Çünkü konuşurken elini ağzına götüren her insan yalan söylüyordur diye bir doğru yoktur. Karşınızdaki kişi öğle yemeğinde baharatlı ya da soğanlı bir yemek yediği için de eliyle ağzını kapatma gereksinimi duyabilir. Bunu unutmayın ve karşınızdaki kişinin hareketlerini doğru yorumlamaya çalışın.

2- Burun kaşıma hareketine dikkat!

Tıpkı ağzı kapamaya çalışmak, elleri dudağa götürmek gibi yalan söyleyen biri aniden burnunu kaşıma gereksinimi duyar. Bu bilgiyi hatırlamak için aklınıza Pinokyo’yu getirebilirsiniz. Pinokyo’nun yalan söylediğinde burnu uzardı, gerçek hayatta ise yalan söyleyen biri aniden burnunu kaşır.

3- Yalan söyleyen biri kendini tekrar eder ve aşırı detay verir.

Yalan söyleyen kişiler sessizlikten hoşlanmazlar. Gereğinden fazla konuşma ve bilgi verme eğilimindedirler. Karşınızdaki insan eğer yalan söylüyorsa hem kendini hem de sizi söylediği yalana inandırmak için hikâyesini destekleyecek detaylar anlatmaya devam eder. Bununla birlikte, duygu ve düşüncelerini kafasında netleştirmek için zaman kazanmak adına aynı cümleleri tekrar edip durur.

4- Yalan söyleyen birinin nefes alışverişleri değişir.

Yalan söylemek; kalp atış hızını değiştirir. Yalan söyleyen biri daha ağır nefes almaya başlar. Yapılan araştırmalara göre vücut yalan söylemeye ağızdaki mukoza zarlarını kurutarak tepki vermektedir. Bu yüzden yalan söyleyen kişiler konuşurken dudaklarını ıslatırlar. Soğuktan dudakları çatlamış birinin konuşurken dudaklarını ıslatıp nemlendirmeye çalışabileceğini de unutmamalısınız. İletişimi doğru yorumlamak için daima zaman ve mekan bağlamına dikkat etmeniz gerekir.

5- Bir kaçış yolu arar.

Karşınızdaki insan yalan söylediğinde vücudunu kapıya doğru döndürebilir. Ayakta olduklarında ise kapıya doğru giderler. Eğer yalan söyleyen kişi bir sandalyede ya da koltukta oturuyorsa ayakları kapıya doğrudur.

6- Sahiden gözler kalbin aynası mıdır?

Bu soruya cevabım; hayır. Yıllarca ‘gözler kalbin aynasıdır’ denildi hep. Oysa gözler bile yalan söyler. Yapılan araştırmalara göre insanların yalan söylemeyen tek organı; ayaklarıdır. Gözler de yalan söyler ama ayaklar yalan söylemez. İnsanlar yalan söylerken yalnızca ayaklarını kontrol etmekte güçlük çekerler. Bu yüzden ayaklara ve ayakların yönüne dikkat!

Yalan söyleyen kişinin göz hareketlerindeki değişimleri doğru yorumlayabilirseniz de karşınızdaki kişinin yalan söyleyip söylemediğini anlayabilirsiniz. Bazı insanlar bilgiyi hatırlarken yukarı ya da sağa doğru bakarken, yalan söylediklerinde aşağı doğru bakarlar. Bu nedenle karşınızdaki kişinin göz hareketlerini bilmenizde fayda var. Ancak yalan söyleyen kişiyi ele veren en evrensel hareket; kapıya doğru bakmaktır.

7- Yalan söyleyen kişi agresifleşir.

Karşınızdaki kişi yalan söylerken agresif ve saldırgan bir tutum sergiler. Öyle ki siz bu gerginliği rahatlıkla hissedebilirsiniz. Sizinle konuşurken gözlerini kırpmamaya çalışırlar. Sizinle göz temasını rahatsızlık verecek seviyede sürdürürken dürüst görünmek için büyük bir çaba harcarlar.

8- Yalan söyleyen kişinin sözleri ile beden dili tutarsızdır.

Bir insanın sözlerle yalan söylemesi daha kolaydır ama beden dilimiz yalan söylemez. Bu nedenle insanlar telefonda konuşurken ya da mesajlaşırken daha kolay yalan söylerler. Birisi size yalan söylediğinde sözleri ve beden dili tutarsızlık gösterir. Örnek verecek olursam; sevgiliniz sizinle buluşmaya gelememesinin sebebini hasta olmasına bağlıyor, durumunun çok kötü olduğunu söylüyor ancak bunu söylerken gülümsüyorsa ve heyecandan ne yapacağını bilemiyorsa ortada tutarsız bir durum var demektir.

9- Yalan söyleyen kişi kıpırdanır.

Karşınızdaki insan yalanına inanmayacağınızdan endişe duyduğunda etrafa gergin ve negatif bir enerji yayar. Saçıyla oynayabilir, elini dudağına, ağzına götürebileceği gibi kulağına da götürebilir ve kulağını çekebilir, ayaklarını ve bacaklarını sallayabilir. Ayakları ve bacakları sallamak, yalan söyleyen kişiyi ele veren en bariz hareketlerden biridir. Yalan söyleyen kişinin ayaklarını sallamasının sebebi; kendini savunmasız hissetmesi ve kaçmak istemesidir.

10- Siz daima hislerinize güvenin.

Bazen birinin yalan söyleyip söylemediğini anlamanız için sadece hislerinizi dinlemeniz yeterlidir. Çünkü eğer içinizde karşınızdaki kişinin söyledikleriyle ilgili garip bir his oluştuysa karşı taraf ne söylerse söylesin sizin içinize sinmeyecektir. Bu yüzden karşınızdaki kişinin söylediklerinin doğruluğuna inanana kadar ona sorular sorabilir, güvenmeye çalışabilirsiniz.

Yazımı Peyami Safa‘nın “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” romanındaki sevdiğim bir alıntısıyla sonlandırmak istiyorum:

Bir yalan söylendiği zaman insanların değil, eşyanın bile buna nasıl tahammül ettiğine şaşıyordum. Yalana her şey isyan etmelidir. Eşya bile: Damlardan kiremitler uçmalıdır, ağaçlar köklerinden sökülüp havada bir saniye içinde toz duman olmalıdır, camlar kırılmalıdır hattâ yıldızlar düşüp gökyüzünde bin parçaya ayrılmalıdır filân… Zavallı mürâ-hik… Nüzhet bana yalan söyledi.

Yalana karşı şahsi olarak tavrım daima böyle olmuştur. Yalan söylemek, karşındaki insana saygısı olmayan kişilerin başvurduğu bir eylemdir. Empati kurun, hem kendinize hem de başkalarına karşı saygılı olun. Şartlar ve sonuçlar ne olursa olsun hep dürüst olun.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, kendinize çok iyi bakın.

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir