ikna
Kişilerarası İletişim

En Sık Kullanılan 5 İkna Yöntemi

Yeni bir yazıdan daha herkese merhabalar. Bugünkü yazımda size, gerek ikili ilişkilerde gerek reklamlarda ve medyada en sık kullanılan ikna yöntemlerinden bahsedeceğim.

İkna etmek; iletişimde üstünlük kurmak ve insanları yönlendirmek adına yapılmaktadır. Eğer istemediğiniz bir işi yapmak durumunda kalıyorsanız, insanlar kırılmasın gücenmesin diye kendinizden taviz veriyorsanız ve başkaları sizi pek çok konuda kolaylıkla ikna edebiliyorsa bu yazımın sizin için faydalı olabileceğine inanıyorum. Haydi, en çok kullanılan 5 ikna yöntemine birlikte bakalım:

1- Hızlı ve çok konuşmak

Bu yöntemi genellikle bankacılar ve pazarlamacılar tercih etmektedir. Amaç; hızlı, akıcı ve çok konuşarak sizin düşünmenize fırsat vermemektir. Çünkü karşınızda eğer çok konuşan biri varsa bu sizin zamanla zihninizi tüketir. Eğer karşınızdaki kişi size bir ürün ya da hizmeti satmaya çalışıyorsa sizi ikna etmek ve bir an önce karar vermenizi sağlamak için hıphızlı konuşur. Siz daha ne olduğunu anlamadan ya da ihtiyacınız var mı yok mu diye düşünmeden size pazarlanan ürünü çoktan satın almış olursunuz.

2- Zayıf anlarda yakalamak

İnsanlar genellikle yorgun oldukları anlarda ikna edilmeye daha açık olurlar. Birini sabah saatlerinde ikna etmek zordur. Dinlenmiş, kendini zihinsel olarak enerjik hisseden birini ikna etmek zordur. Ancak gün içinde çok çalışmış, akşam üzeri yorgun düşmüş biri herhangi bir konuda kolaylıkla ikna olabilir. Bu yüzden biri sizi bir konuda ikna etmeye çalışıyorsa ve sizin bunu düşünmeye enerjiniz ya da zamanınız yoksa hemen kabul etmeden önce biraz düşünmek istediğinizi dile getirebilirsiniz.

3- Öfkelendirmek

Birini kızdırmak ve öfkelendirmek; onun kontrolünü ele geçirmenin en etkili yollarındandır. İnsanlar öfkelendiğinde kendilerini güçlü hissederler ve gaza gelirler. Gaza gelen birini de ikna etmek çok kolaydır. Bu nedenle çabuk sinirlenmeden önce duygularınızı kontrol altında tutabilmek sizin için daha faydalı olacaktır. Büyüklerimizin dediği gibi; öfkeyle kalkan zararla oturur.

4- Korkutmak

Bu yöntem, özellikle reklamlarda sıklıkla kullanılır. Örneğin; insanların sigara içmelerini önlemek için yapılan reklamlarda ölüm, kanser vb. temalar işlenir. Amaç; sigara kullanmayı bıraktırmaktır. Bu aslında olumlu yönde davranış değişikliğini sağlayacak bir örnek fakat korkutmak çoğunlukla olumsuz hissetmeye neden olmaktadır.

5- Suçluluk duygusu yaratmak

Kimse başkasının gözünde kötü biri olarak görülmeyi istemez. Bu nedenle insanlar sizi yönlendirmek ve sizi kendi isteklerini yaptırmaya ikna etmek için sizde suçluluk duygusu oluşturabilirler. Çünkü suçluluk duygusu hisseden bir kişi hayır demekte güçlük çeker. Bu açıdan ikna edilmeye daha meyilli hale gelir. Eğer bir hatanız yoksa kendinizi suçlu hissetmenin de lüzumu yoktur. Başkalarının etkisi altında kalmamak, kendi kararlarınızı kendiniz verebilmek ve gerektiğinde hayır diyebilmek için özgüveninizi geliştirmeniz gerekir.

Umuyorum, bu yazım sizin için faydalı olmuştur. Eğer yazımın size bir katkısı olduysa, yorum kısmında görüşlerinizi belirtebilirsiniz.

Beni sosyal medya sayfalarımda da takip edebilirsiniz. İletişimde kalmak dileğiyle.

Facebook Twitter Instagram

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir