psikolojik şiddet
Toplumsal Cinsiyet

Psikolojik Şiddeti Göz Ardı Etmeyin

Yeni bir yazıdan herkese merhaba! Bugünkü konumuz; psikolojik şiddet. Fiziksel şiddete uğradığınızda bunu fark edersiniz ama psikolojik şiddete uğradığınızda bunu fark etmeniz kimi zaman kolay olmaz. Bu yazımda size, psikolojik şiddeti fark etmenizi sağlayacak 5 davranıştan bahsedeceğim. Kimsenin sizi bastırmasına, ezmesine, küçümsemesine, sizi sürekli kontrol altında tutmasına, özgüveninizi ve özsaygınızı zedelemesine izin vermeyin.

1- Kıskanma

Kadınlar ilişkilerinde en çok karşı cins ve kıyafet konusunda erkeklerin kıskançlığına maruz kalıyorlar. Seven, kıskanır cümlesi daha lise çağlarında bize empoze edilmeye çalışılıyor ancak bu doğru değil. Sevgi, insanı besleyen bir duygudur. Sevgi, insanı yüceltir, aşağı çekmez. Karşınızdaki insan eğer neyi giyip giymeyeceğinize, kimle görüşüp görüşmeyeceğinize karar veriyorsa bu onun sevgisinden değil sizi kontrol etme ve üzerinizde hakimiyet kurma, sizi bastırma düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Sizin neyi yapıp neyi yapmayacağınıza karşınızdaki kişi karar vererek özgürlüğünüzü elinizden alır ve sizinle ilgili kararları kendisinin aldığını size empoze etmeye çalışır.

2- Aşağılama

Karşınızdaki insan boyunuzla, kilonuzla, giyim tarzınızla, kısacası dış görünüşünüzle dalga geçiyorsa psikolojik şiddete uğruyorsunuz demektir. Çünkü bu durum sizin kendinize olan güveninizi kaybetmenize zemin hazırlar. Sürekli dalga konusu olduğunuz, alaycı tutumlara maruz kaldığınız bir ilişkide zamanla özgüveniniz ve özsaygınız hasar görecektir.

3- Suçlama

İlişkinizde karşı taraf yaşadığınız her kötü olayda sizi mi suçluyor? Sanki her şeyin her zaman sorumlusu sizmişsiniz gibi hissediyor musunuz? Eğer karşınızdaki insan kendi kötü davranışlarının ve yaşadığınız tüm tartışmaların sebebini sizmişsiniz gibi gösteriyorsa, kendinizi suçlu hissetmenize neden olurlar. Böylelikle sorumluluk almaktan kaçınırlar ve haklı çıkmaya çalışırlar. Şiddetin sorumlusu, şiddet gören kişi değil şiddeti uygulayan kişidir, bunu hep hatırlayın. Sakın suçunuz olmadığı halde kendinizi sorgulamayın ve kendinizden şüphe etmeyin.

4- Kıyaslama

Karşınızdaki insan eğer sizi başkalarıyla kıyaslıyor, sizin iyi yönlerinizi, başarılarınızı küçümsüyor ancak kendinizce sevmediğiniz yönlerinizi büyütüyor ve sizde sürekli kusur arıyorsa, bu durum sizin kendinizi eksik ve değersiz hissetmenize neden olur. Zamanla siz de kendinizi başkalarıyla kıyaslamaya, kendinizi beğenmemeye başlarsınız ve başkasından onay alma ihtiyacınız artar. Böylelikle karşınızdaki insana sürekli kendinizi beğendirmeye çalışırsınız ve ona bağımlı olursunuz.

5- Yalnızlaştırma

İlişkinizde sizi kendi sınırları içine hapsetmek isteyen kişi sizi yalnızlaştırmaya çalışır. Karşı taraf sizi ailenizden, arkadaşlarınızdan koparıyorsa kendisine bağımlı hale getirmeye çalışıyordur. Bu durumda siz karşınızdaki insan size kötü davransa dahi hayatınızın merkezine onu koyduğunuz ve ondan başka kimseyle görüşemediğiniz için kendinizi çaresiz hissedersiniz ve onun isteklerine mecburen boyun eğersiniz.

Şiddetin hiçbir türlüsünü görmezden gelmeyin. Daima algınızı açık tutun, araştırın, okuyun, öğrenin, kabuğunuza çekilmeyin. Psikolojik şiddeti kimi zaman fark etmek zor olsa da yukarıda sıraladığım işaretlerin çoğunu eğer gözlemliyorsanız bir şeyler doğru gitmiyor demektir. Farkındalığınızı artırın, sorgulamaktan vazgeçmeyin ve kimsenin özsaygınıza zarar vermesine müsaade etmeyin.

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir