Kullanmamanız Gereken Kelimeler
Kişilerarası İletişim

Kullanmamanız Gereken 6 Kelime

Etkili bir iletişim için kelimeleri özenle seçmenin önemi büyüktür. Karşınızdaki kişiyle iletişim kurarken onun sizi pür dikkat dinlemesini ve size katılmasını bekleyebilirsiniz. Ancak bazı kelimeler vardır ki kullandığınız zaman karşınızdaki kişinin dikkatinin dağılmasına ve iletişimden uzaklaşmasına neden olur. Bu yazımda size, kullanmayı bırakmanız gereken 6 kelimeden bahsedeceğim.

1- Aynen

Bir konuşmada yerli yersiz ‘aynen’ sözcüğünün kullanılması, iletişimin kalitesini düşürüyor. Birinin fikrine katıldığınızı belirtmek için ‘aynen’ sözcüğünü kullanabilirsiniz ancak yalnızca ‘aynen’ diyerek cevap verdiğinizde karşınızdaki kişi geçiştirildiğini düşünebilir. Bununla birlikte, sadece ‘aynen’ sözcüğünü kullanmak, karşınızdaki kişide ‘Konuşmak istemiyor’ algısı oluşturabilir. Bu durumu engellemek için, ‘aynen’ sözcüğünü daha az kullanmaya özen gösterebilir, bir iki cümleyle fikirlerinizi samimi bir şekilde dile getirebilirsiniz.

2- Yani

‘Yani’ sözcüğü de tıpkı ‘aynen’ sözcüğü gibi konuşma sırasında sürekli kullanıldığında olumsuz anlam taşıyor. Cümle içinde ‘yani’ sözcüğünü çok fazla kullanmak, kelime dağarcığımızın yeterli olmadığı yönünde bir algı oluşturabilir. Bu nedenle bu kelimenin de sık kullanımından kaçınmak gerekli.

3- Şey

Üniversite dönemimde bu kelimenin kullanılmamasının gerektiğiyle ilgili çok sunum dinlemiştim. Herhangi bir konuşma esnasında, kimi zaman söylemek istediğimiz bir kelime aklımıza gelmediğinde ‘şey’ kelimesini kullanabiliyoruz. Ancak ‘şey’ sözcüğü, anlatmak istediğimizi tam olarak ifade edemeyen bir kelime. Ben ‘şey’ sözcüğü yerine konuşmanın gidişatına göre ‘olay’ ya da ‘durum’ kelimelerini kullanıyorum genellikle.

4- Falan filan

Karşınızdaki kişiyle konuşurken ya da sunum yaptığınız esnada vereceğiniz örnekleri arttıramadığınızda falan filan ya da falanca kelimesini kullanmayın. Çünkü bu kelimeler kurduğunuz iletişimin etkisini azaltıyor. Falan filan kelimelerinin yerine verdiğiniz örneklerden sonra ‘ve benzeri ya da ve benzerleri’ kelimelerini kullanabilirsiniz.

5- Çirkin

Zevkler ve renkler tartışılmaz diye bir söz vardır ya hani ben bu söze sonuna kadar katılıyorum. Bir insan herhangi bir nesneye veya insana çirkin diyorsa bu onun estetik kaygıları yüzündendir. Herhangi bir nesnenin ya da bireyin size çekici gelmemesi, onun çirkin olduğunu göstermez. Herkesin beğenileri birbirinden farklıdır. Günümüzde estetik kampanyalarının artış göstermesiyle ve sosyal medya kullanımının artmasıyla güzellik algısı da değişim gösterdi. Bir tek tipleştirme söz konusu değil mi sizce de? Bu açıdan konuşma esnasında bir nesneye ya da bireye ‘çirkin’ denilmesi kulağa itici gelmektedir.

6- Nefret

Nefret, insanın içini acıtan ve insana zarar veren bir duygudur. Nefret kelimesini dile getirmek de cümlenin anlamında olumsuz bir etki yaratır. Nefret de insani bir duygudur hatta sahtesi olmayan bir duygudur. Ancak herhangi bir insandan nefret etmek ya da o insana olan nefretinizi dile getirmek yerine olanı olduğu gibi kabul etmek ve davranışlarımızı buna göre yönlendirmek daha doğru olmaz mı? Çünkü duygu ve düşüncelerimiz, davranışlarımıza ve iletişimimize yön verir. Bu yüzden nefreti değil sevgiyi yayalım ve konuşmalarımızda yapıcı bir dil benimseyelim.

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir