Vintage, retro ve antika kavramlarına yakından bakış
Sürdürülebilir Yaşam

Vintage, Retro ve Antika Kavramlarına Yakından Bakış

”Ne varsa eskilerde var.” Bu sözü, pek çoğunuz duymuşsunuzdur. Tanıyanlar bilir, ben de bu cümleyi sıklıkla kurarım. Hem geçmişe duyduğum özlem hem de 80’li ve 90’lı yıllara olan hayranlığım sebebiyle vintage ve antika ürünlere ilgim büyük. Aynı zamanda, yaşamınızda sürdürülebilirliği sağlamanız için vintage ve antika ürünlerin el değiştirmesi son derece faydalı bir eylemdir.

Şu gramofonun güzelliğine bi’ bakın.

Bugünkü yazıda; vintage, retro ve antika kavramlarına yakından bakacağız. Bu kavramlar çoğunlukla birbiriyle karıştırılmakta. Ancak kavramsal açıdan farklılıklarını sizinle paylaşacağım.

Farklı dönemlerin stillerini yansıtan Vintage giyim tarzı, 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Eskileri yâd etmek isteyenlerin kendini bulduğu bir moda akımıdır Vintage giyim. Gerek geçmiş yıllarda gerek günümüzde bu kadar popüler hale gelmesi ve benimsenmesinin nedeni; vintage kıyafetlerin özgün çizgilere sahip olması ve dayanıklı kumaşlardan yapılmış olmalarıdır. Vintage giyim özellikle son dönemlerde oldukça revaçtadır.

Vintage Giyim Modası

Trendlere baktığımızda, modanın geçmiş zamanlardan esintiler taşıdığını görmekteyiz. Okula gittiğimizde ya da bir davete katıldığımızda arkadaşlarımızın kombinlerinde Vintage tarzda kıyafetlere sıkça rastlamamız mümkün. Filmlerde, dizilerde ve moda defilelerindeki kombinlerin çoğunlukla Vintage kıyafet, çanta, ayakkabı ya da aksesuarlardan oluşturulduğunu da söyleyebiliriz.

Vintage kavramına yönelik doğru bilinen bazı yanlışlar mevcuttur. Örneğin; her ikinci el kıyafetin Vintage kıyafet olduğunu söyleyemeyiz. Bir kıyafetin, çantanın ya da ayakkabının Vintage olduğunu belirtmemiz için geçmişte bir döneme ait olması şarttır. 80’li ya da 90’lı yıllara ait bir elbise veya gömlek Vintage bir kıyafettir.

Hollywood yıldızlarından ünlü tasarımcılara ve sanatçılara kadar pek çok insanın Vintage kıyafetleri tercih etmesi, eski ürünlere karşı olumlu bir bakış açısı geliştirmemizi sağlıyor. Katıldığınız bir davette, bir başkasıyla pişti olma düşüncesi sizi ürkütüyor olabilir ancak vintage bir tarza sahip olmak bunun önüne geçiyor. Çünkü satın aldığınız ya da size annenizden kalan bir Vintage kıyafeti, bir başkasının üzerinde görme ihtimaliniz çok düşüktür. Bu nedenle Vintage giyim sayesinde özgün bir tarz oluşturabilirsiniz. 🙏

Vintage kavramına baktığımızda genellikle ‘’Antika’’ ve ‘’Retro’’ kavramlarıyla karıştırıldığına da şahit oluruz. Bu üç kavram benzer anlamları çağrıştırsa da üçü de esasen birbirinden farklı anlamlar taşır. Bu üç kavramı şu şekilde birbirinden ayırabiliriz:

Vintage; 19. yüzyılda ortaya çıkan, belirli bir döneme ait olan kıyafet, çanta, ayakkabı ve aksesuarları kapsar. Retro; belirli bir döneme ait tasarımlardan ve çizgilerden ilham alınarak günümüzde de tasarlanan ya da üretilen kıyafet veya eşyaları kapsar. Son olarak Antika kavramı ise; 100 yıllık ya da 100 yılı aşkın bir geçmişi olan kıyafet veya ürünleri ifade etmektedir. Bu nedenle, eski görünümlü her kıyafet ya da aksesuarın vintage olamayacağını bir kere daha vurgulayabiliriz. 😊

Instagram‘da keşfettiğim bir sayfa olan Şeyhane Vintage‘tan satın aldığım ve çok memnun kaldığım kırmızı puantiyeli gömleğim. 💕 Yırtığı, söküğü, defosu yoktu ve ürün bana tertemiz bir şekilde ulaştı. Teşekkür ederim Şeyhane!

Bir sonraki yazıda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın, mutlu kalın. 🎈

Ebru Bektaşoğlu

 
 
 
       

Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir